Lenen loopt de spuigaten uit
Door Walter Devenijns
Het risico dat mensen meer schulden maken dan ze ooit kunnen afbetalen, is veel te groot.
Strengere overheidsvoorschriften moeten daarom de financiële risico's bij geldlenen, koop op afbetaling of een mobiel telefoonabonnement duidelijker maken. Dat zeggen de wethouders van Sociale Zaken van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Te vaak worden leningen of andere dure contracten afgesloten zonder dat er duidelijkheid bestaat over de aflossing of de duur van het contract. Mede daardoor belanden te veel Nederlanders in het rood, zo merken de vier. Zij krijgen steeds meer aanvragen voor hulp bij schuldsanering . In heel Nederland meldden zich dit jaar 152.000 huishoudens voor schuldhulpverlening. Een forse groei van ruim 13 procent, aldus het Landelijk Platform Schuldhulpverlening. Sinds 2001 is het bijna een verdubbeling.
Vanaf volgend jaar is er de Wet financiële dienstverlening, maar de Haagse wethouder Pierre Heijnen vindt die niet streng genoeg. ,,We komen mensen tegen met leningen met een looptijd van liefst 20 jaar. De gevolgen heb je echt niet meer door'', zegt hij. In Den Haag vroegen dit jaar zo'n 3000 mensen om een schuldregeling.
Ook de Utrechtse wethouder Hans Spekman (PvdA) vindt dat er meer duidelijkheid moet komen: ,,Bij vette voeding en het roken heeft de overheid ingegrepen. Dat moet ze ook bij lenen doen. Zo van: dit is een gevaarlijk product.''
In Rotterdam vroegen tot nu toe 3200 mensen om hulp, verklaart daar wethouder Lucas Bolsius (CDA): ,,Opvallend is dat bijna een kwart van deze mensen een schuld heeft van 24.000 euro of hoger. Ruim de helft is tussen de 23 en 40 jaar.''
De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA) hoopt dat de Tweede Kamer kritischer wordt. Hij wil dat geldverstrekkers die zich niet aan wettelijke spelregels houden, bij schuldsanering naar hun geld kunnen fluiten.