Pensioen en ziektekosten zorgen voor daling
Het loonstrookje gaat in 2005 pijn doen
Door Miranda Megens
Het salaris valt in 2005 lager uit dan het nettobedrag dat de baas dit jaar nog op de bankrekening stort.
Werknemers met een bruto salaris tussen de 2000 en 2500 euro gaan er maandelijks zeker tussen de 8 en 14 euro op achteruit. Personeel in ziekenhuizen is met een teruggang van vele eurotientjes zwaar de klos.
Dat blijkt uit berekeningen van LogicaCMG. Dat iedereen er volgend jaar in inkomen op achteruit gaat is al langer bekend. Automatiseringsbedrijf LogicaCMG, dat salarisgegevens van 1,3 miljoen Nederlanders verwerkt, heeft nu berekend hoeveel de netto lonen per 1 januari 2005 dalen bij een gelijkblijvend bruto salaris.
Een gemiddelde werknemer met een salaris van 1750 euro bruto ziet daar bij de eerste salarisbetaling volgend jaar 4,12 euro netto minder van terug. De daling is maximaal 14,15 euro, bij een brutosalaris van 2500 euro. Vanaf de 4500 euro leveren mensen niets meer in, maar gaan ze er een marginale 0,03 procent op vooruit.
Bij deze berekeningen zijn veranderingen in loonheffing en sociale lasten wel meegeteld, maar hogere pensioen- en ziektekostenpremies niet, zodat de achteruitgang nog zwaarder uitvalt. Wie in het ziekenfonds zit, gaat er procentueel meer op achteruit dan een particulier verzekerde. De grens voor het ziekenfonds ligt op 33.000 euro per jaar voor 2005.
De pijn in de portemonnee eindigt daarmee nog niet, want meer uitgaven gaan omhoog. Zo gaat een gezin volgend jaar tussen de 100 en 150 euro meer betalen aan energie en stijgen ook de gemeentelijke lasten.
LogicaCMG becijferde ook de nieuwe loonstrookjes voor gemeente-ambtenaren, ziekenhuispersoneel en werknemers in de klein- en grootmetaal; sectoren waarvoor het bedrijf ondermeer de salarissen verwerkt. ,,De achteruitgang is fors'', zegt Ronald Paping, arbeidsvoorwaardencoördinator van Abvakabo FNV. ,,Ik schrik er niet van, maar word er ook niet echt vrolijk van. Het geeft aan dat onze looneis van 1,25 procent reëel is. We gaan ook proberen bij cao-onderhandelingen gestegen ziektekosten of pensioenpremies te compenseren. Dat zal niet meteen op 1 januari te merken zijn, maar moet wel later goedkomen.''
ZIEKENHUIZEN
Werknemers in ziekenhuizen gaan er volgens LogicaCMG sterk op achteruit, van 0,83 procent tot maximaal 2,56 procent. ,,Dat komt omdat de pensioenpremie in deze sector erg stijgt'', verklaart onderzoeker René van Marle. Wie 3250 euro verdient moet de grootste procentuele achteruitgang verstouwen: 48,22 euro. De netto-lonen bij maandsalarissen tussen 2500 en 4750 euro gaan er minimaal 2 procent op achteruit.
GEMEENTE-AMBTENAREN
Gemeente-ambtenaren gaan er minimaal 0,79 en maximaal 1,93 procent op achteruit. Dat laatste komt neer op 32,12 euro voor wie 2750 euro verdient. De ambtenaren hebben geluk in vergelijking met de werknemers uit de ziekenhuizen omdat de pensioenpremies minder sterk stijgen dan in de zorgsector.
KLEINMETAAL - GROOTMETAAL
De salarissen van de metaalsector lijken op het eerste gezicht mee te vallen, maar kunnen niet met de andere twee sectoren worden vergeleken omdat geen rekening is gehouden met stijgende ziektekostenpremies.
De netto lonen dalen tussen de 0,52 en 1,53 procent. Wie 2500 euro verdient krijgt 23,72 euro minder op zijn bankrekening in januari.
Werknemers in de grootmetaal verliezen tussen de 0,26 en 1,8 procent. Dat laatste komt neer op 48,53 euro bij een brutosalaris van 4750 euro.